Wszystko, co powinieneś wiedzieć na temat śniadania
W dzisiejszych czasach spożywanie śniadania jest coraz bardziej cenione i to nas cieszy! Dietetycy, którzy cały czas alarmują o tym, żeby jadać śniadania przed wyjściem do pracy, zaczynają odczuwać rezultaty. Jeszcze jednym ważnym aspektem posiłków jest to, aby szykować je zdrowo! Co to znaczy? Niekoniecznie ciężka kiełbasa jest dobra na rano. Trzeba skomponować posiłek w sposób lekki i zawierający dużo witamin i minerałów!
Kiedy powinniśmy zjeść pierwszy posiłek?
Nie każdy podoła wstać skoro świt i od razu zacząć konsumować cokolwiek. W szczególności, gdy nasz dzień zaczyna się wcześnie rano oraz faktycznie zależy nam na oszczędzaniu czasu, by wyrobić się ze wszystkim. Bywa, że poza błyskawiczną kawą możemy niczego nie zmieścić.
Tutaj pomocne może okazać się kilka kwestii, o których należałoby pamiętać:
- poświęć dosłownie kilka minut na porozciąganie się, odrobinę ruchu, co podwyższy Twój apetyt – wystarczy kilka zasadniczych ćwiczeń;
- rozpocznij od małych porcji, np. kanapki z wyśmienitą pastą i warzywami, ciepłej owsianki z ukochanymi owocami, żeby pobudzić żołądek do pracy;
- przyrządzanie konkretnego typu śniadania wieczorową porą (to, co da się wcześniej przygotować, przykładowo naleśniki, twarożek, poszatkowane w paski warzywa, pastę kanapkową), by zaoszczędzić sobie porannej bieganiny oraz spożyć w większym spokoju jedzenie;
- umilić sobie czas jedzenia śniadania, włączyć ulubioną muzykę lub program, poczytać w międzyczasie interesujący artykuł bądź poprzeglądać strony ulubionych sklepów internetowych – chodzi o to, aby śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym zwyczajem, a nie dokuczliwą koniecznością.
Jakich produktów nie spożywać na śniadanie?
Śniadaniem naturalnie również można nazwać smażoną kiełbaskę z keczupem, jednak z całą pewnością nie można go nazwać zbilansowanym oraz zdrowym. Pamiętajmy, że nasz żołądek po nocy, tak jak my, dopiero zaczyna pracę. Dajmy więc mu się rozgrzać oraz postawmy na lekkie, oraz pożywne śniadanie.
Z samego rana w większości przypadków lepiej unikać:
- białego pszennego pieczywa;
- słodkich płatków do mleka;
- słodkich jogurtów;
- tłustych wędlin oraz mięs;
- niskowartościowych tłuszczy do smarowania pieczywa;
- słodkich, gazowanych napojów do posiłku.
Zdecydujmy się raczej na:
- produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający również za trawienie;
- orzechy;
- owoce sezonowe;
- jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki;
- warzywa – w każdej postaci;
- chude wędliny, jaja, ryby;
- soki warzywne oraz owocowe (najlepiej wyciskane samodzielnie).
Korzyści przemawiające za zjedzeniem śniadania
Pełnowartościowe śniadania warto wprowadzić na stałe do swojego menu. Z początku, szczególnie gdy wcześniej nic nie jedliśmy, będzie nam trudno przyzwyczaić się do jedzenia, jednak po kilku dniach żołądek zacznie dostrzegać zdrowe jedzenie i z każdym dniem będzie się domagał więcej. Oprócz wyżej wspomnianej dużej energii i lepszego samopoczucia z jedzenia śniadań wpływa ono również bardzo korzystnie na choroby cywilizacyjne, które zostają zahamowane.
Komentarze
Brak komentarzy