Truskawki — właściwości lecznicze!

Brak komentarzy brak ocen

Właściwości zdrowotne i lecznicze truskawek są udowodnione naukowo. Chronią nas przed wieloma groźnymi chorobami, jak nowotwory, choroby serca czy też regulują poziom cukru we krwi. W diecie Polaków w sezonie wiosenno-letnim możemy znaleźć wiele warzyw i owoców, a wśród nich cenione truskawki. Jeśli chcemy poprawić kondycję naszych włosów i skóry, to owoc ten jest świetnym źródłem kwasu salicylowego i witaminy C.

Truskawka — zalety zdrowotne!

Truskawki są nie tylko smaczne, ale gwarantują też wiele różnych właściwości zdrowotnych. Polecane są dla reumatyków, osobom mającym problemy z wątrobą, a także tym, którzy zmagają się z bólami nerek. W wielu przypadkach są moczopędne. Truskawki mają również zbawienny wpływ na pracę serca, obniżają znienawidzony cholesterol, a także nadciśnienie tętnicze. Możesz być zaskoczony, ponieważ są słodkie, a przy tym wykazują niewielką ilość kalorii. Doskonale poprawiają apetyt i ograniczają pragnienie! Nie każdy jest świadom, ale truskawki są pomocne przy zwalczaniu niewielkich dolegliwości gardła.

Te słodkie owoce są prawdziwą bombą witaminową! Z tego powodu też powinny je spożywać osoby chorujące na anemię. Jednocześnie dobrze wspierają układ odpornościowy!

Przepisy na truskawki!

Znaleźć można wiele przepisów z truskawkami w roli głównej. Zazwyczaj zjada je się z cukrem i śmietaną. Pozostali uwielbiają robić papkę – wyciskają sok widelcem i mieszają wszystko. Truskawki są składnikiem wielu mieszanek do picia. Najprostszy ma w sobie tylko dwa składniki – mleko kokosowe i dojrzałe, słodkie owoce. Wystarczy wszystko ze sobą zblendować i mamy gotowy koktajl! Do standardowego koktajlu możesz dosypać płatki owsiane i w ten sposób skomponujesz zdrowe oraz odżywcze śniadanie. Truskawki są świetnym i smakowitym uzupełnieniem wszelkich deserów. Można je spożywać nie tylko na słodko, ale także w formie bardziej wytrawnej, na przykład w postaci sosów do mięsnych potraw.

Kilka ciekawostek o zdrowych truskawkach!

Truskawki są owocami, które mają w sobie mnóstwo witaminy C i przewyższają nawet cytrynę pod tym względem. Pierwsze truskawki pojawiają się w maju, kiedy promienie słoneczne są coraz silniejsze. Odmian tego owocu jest sporo. Odmiana, która najbardziej zaskakuje, jest biała, czyli białe truskawki o bardzo delikatnym miąższu i subtelnym smaku. Zdecydowanie warto dodać do diety ten popularny owoc, ponieważ korzystnie wpłynie na zdrowie!

Oceń artykuł
Komentarze
Wszystkich:0

Brak komentarzy

Dodaj komentarz